In het licht van het uiteindelijke doel van koolstofneutrale gebouwen, steekt de Vlaamse Overheid een tandje bij: naast de reeds bestaande EPC- en renovatieverplichting in geval van overdracht of verhuur, moet elke eigenaar, opstalhouder of erfpachter van een niet-residentiële eenheid in de toekomst sowieso beschikken over een energieprestatiecertificaat niet-residentiële eenheden (“EPC NR”) en een minimaal energielabel E behalen.
1.1. Verplichting om continu over een geldig EPC NR te beschikken
Bestaande verplichting bij overdracht of verhuur
Sinds 2023 moet een EPC NR beschikbaar zijn bij een notariële overdracht in volle eigendom, een vestiging of overdracht van een opstal- of erfpachtrecht en een verhuur van een grote gebouweenheid met een niet-residentiële hoofdbestemming. Dit zijn o.a. handelszaken, kantoorgebouwen, horecazaken, ziekenhuizen, etc. met een bruikbare vloeroppervlakte van 500 m² of meer.[1] Industrie-, landbouw- en woongebouwen worden niet beschouwd als niet-residentiële eenheden.
Nieuwe verplichting: continu
Nadat vanaf 1 januari 2024 alle grote niet-residentiële gebouweenheden die kwalificeerden als publieke gebouwen of gebouwen die werden gebruikt door overheidsinstanties continu (zonder dat er sprake is van enige overdracht of verhuring) al over een EPC NR moesten beschikken, geldt dezelfde verplichting vanaf 1 januari 2025 ook voor elke andere grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte ≥ 1000 m² en vanaf 1 januari 2026 voor alle grote niet-residentiële eenheden waarvan de bruikbare vloeroppervlakte tussen 500 m² en 1000 m² ligt. Deze verplichting rust op de eigenaar, de opstalhouder of erfpachter van de eenheid.
Sanctie
Het ontbreken van het vereiste EPC NR kan gesanctioneerd worden met een administratieve boete tot EUR 5.000. Bovendien kan het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap een nieuwe termijn opleggen waarbinnen het verplichte EPC NR dient te worden bekomen.
Praktisch
Stel dus tijdig een erkende energiedeskundige aan aangezien het opstellen van het vereiste EPC NR enige tijd in beslag neemt. De kostprijs hangt af van de grootte en de complexiteit van het gebouw. Een EPC NR is in principe 5 jaar geldig en zal dus steeds vernieuwd moeten worden.
Heb je nog een geldig EPC bouw, dan ben je gesteld voor de eerste 10 jaar na ingebruikname van het gebouw. Breek je de gehele eenheid af, dan geniet je een uitzondering op deze verplichting mits je de sloop tijdig meldt aan het Vlaams Energie- en Klimaatagentshcap en deze binnen 5 jaar na afgifte van de omgevingsvergunning hebt uitgevoerd.
1.2. Minimaal energielabel tegen 2028 (publieke gebouwen) of 2030
Verplichting voor grote niet-residentiële eenheden
Zodra het verplichte EPC NR is opgesteld, komen sancties in beeld indien niet tijdig wordt gerenoveerd naar minstens een energielabel E. Voor de grote niet-residentiële eenheden die kwalificeren als publieke gebouwen en gebouwen die gebruikt worden door overheden geldt dit minimale energielabel E vanaf 1 januari 2028. De andere grote niet-residentiële gebouweenheden moeten het energielabel E behalen tegen 1 januari 2030. Zelfs zonder overdracht van het gebouw (zie de eerdere bijdrage over de renovatieverplichting bij overdracht), zal je als eigenaar, erfpachter of opstalhouder van een energieverslindende grote niet-residentiële eenheid dus tijdig moeten renoveren om minstens een EPC NR met energielabel E te kunnen voorleggen. Heb je nog een geldig EPC bouw, dan ben je gesteld voor de eerste 10 jaar na ingebruikname van het gebouw, mits uit dit EPC blijkt dat voldaan is aan het energielabel.
Verplichting voor kleine niet-residentiële eenheden
Ook kleine niet-residentiële gebouwen en gebouweenheden (vb. een medische praktijk, een buurtwinkel, een café, etc.) zullen vanaf 1 januari 2030 altijd moeten beschikken over een geldig EPC kleine niet-residentiële eenheden (“EPC kNR”) met een minimaal energielabel E (bij open of halfopen bebouwing) of D (indien de betrokken eenheid gelegen is in een gebouw met meerdere eenheden of bij gesloten bebouwing). Dit minimale label wordt strenger vanaf 2035.
Breek je de gehele eenheid af, dan geniet je zowel voor de grote als kleine niet-residentiële eenheden van een uitzondering op de verplichting tot het behalen van een minimaal energielabel mits je de sloop tijdig meldt aan het VEKA en deze binnen 5 jaar na afgifte van de omgevingsvergunning hebt uitgevoerd.
Sanctie
In het geval niet voldaan is aan deze labelverplichting kan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap een administratieve boete tot EUR 200.000 opleggen en zal men alsnog over een EPC met het vereiste label moeten beschikken. De sanctie wordt opgelegd aan de eigenaar of aan de opstal- of erfpachthouder van de eenheid.
Praktisch
Zorg ervoor dat u het energielabel van de niet-residentiële eenheid waarvan u eigenaar, opstalhouder of erfpachter kent, zodat u tijdig de nodige energiebesparende maatregelen kan uitvoeren om te voldoen aan deze verplichting en om in dat geval een nieuw EPC kan laten opstellen dat het behalen van dit energielabel bewijst.
Voor verdere informatie rond deze verplichting kan u contact opnemen met het real estate team van KPMG Law