De wettelijke verplichting tot heronderhandelen ingeval van onvoorziene of gewijzigde omstandigheden
Bij overeenkomsten van lange duur bestaat het risico dat onvoorziene omstandigheden het contractuele evenwicht verstoren.
Bij overeenkomsten van lange duur (zoals afname-contracten, aanneming) bestaat het risico dat onvoorziene of gewijzigde omstandigheden het contractuele evenwicht ernstig verstoren. Denk bijvoorbeeld aan een forse stijging van de energie- en grondstofprijzen, grondstoftekorten of het wegvallen van een belangrijke leverancier.
Het gevolg van deze omstandigheden, ook wel imprevisie of hardship genoemd, kan zijn dat de overeenkomst moeilijk kan worden uitgevoerd of buitengewoon nadelig wordt voor een bepaalde partij.
Tot voor kort werd imprevisie niet ‘automatisch’ in het Belgische contractenrecht aanvaard en moe(s)t de nadelige overeenkomst - ondanks ‘onverwachte of onvoorziene omstandigheden’ – toch worden uitgevoerd.
Vanaf 1 januari 2023 zal dat anders zijn:
- Op basis van artikel 5.74 van het (nieuwe) Burgerlijk Wetboek kan elke schuldenaar ingeval van gewijzigde omstandighedenaan zijn schuldeiser vragen de contractuele afspraken te heronderhandelen, mits aan welbepaalde strikte voorwaarden is voldaan.
- Indien de onderhandelingen zouden mislukken, kan op verzoek van een van de partijen de rechter (i) de overeenkomst aanpassen en in overeenstemming brengen met hetgeen de partijen redelijkerwijze zouden zijn overeengekomen indien rekening gehouden wordt met de verandering van omstandigheden, of (ii) zelfs de overeenkomst geheel of gedeeltelijk beëindigen.
Related news
Hoe kunnen we helpen?
Ontdek onze expertises